İçindekiler
Burun Akıntısı Nasıl Geçer?
Burundan mukusun damlaması veya akması durumuna burun akıntısı denir.
Nazal pasajların ve sinüslerin tıkanması veya iltihaplanmasının neden olduğu bu hastalığa genellikle bir enfeksiyon neden olabilir. Ancak daha az yaygın nedenler ayrıca polipler, yabancı cisim, tümör veya migren olabilir.
Soğuk algınlığı ciddi olarak kabul edilmese de, kendi kendine geçen bir soğuk algınlığı ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Bu nedenle bu şikayetler ciddiye alınmalı ve bir kulak burun boğaz uzmanına yönlendirilmelidir.
Soğuk algınlığının nedenleri nelerdir?
Burun dokularını tahriş eden herhangi bir faktör burun akıntısına neden olabilir. Soğuk algınlığı ve grip gibi bulaşıcı hastalıkların yanı sıra alerjiler de soğuk algınlığına neden olabilir.
- Rinit, üst solunum yollarının viral enfeksiyonu; burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma ve öksürüğe neden olabilir.
- Grip Grip virüsleri A ve Bnin neden olduğu yaygın kış gribi, soğuk algınlığından daha uzun sürer.
- Sinüzit Alnın ve yanakların arkasındaki hava dolu alanlar mukusla doludur. Enflamasyona ve burun akıntısına neden olur.
- Soğuk hava Kuru ve soğuk hava, burnun sert hava koşullarına karşı doğal savunma mekanizması olan mukus üretimini artırır.
- Kalıcı burun akıntısı Bir kişi hasta olmadığında bile burnuna sahip olabilir ve bu, burnun dokularının ve kan damarlarının bir kişiyi çevresel koşullara karşı korumak için ne kadar önemli olduğundan başlayabilir.
Bu duruma alerjik olmayan vazomotor rinit denir. Belirtileri alerjilere benzese de bağışıklık sistemi tarafından tetiklenmez.
Vazomotor rinit nedenleri stres, hipotiroidizm, gebelik, tansiyon ilaçları, uzun süreli burun damlası kullanımı, sigara dumanıdır.
Rinit nasıl tedavi edilir?
Soğuk algınlığı birkaç gün sonra kendiliğinden geçmiyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız. Kulak çınlamasını tedavi etmek için çeşitli reçeteli ve reçetesiz ilaçlar mevcuttur. Magnezyum ve çinko katkı maddeleri içeren burun spreyleri de doktor gözetiminde ve tavsiyesi altında kullanılabilir.
Ayrıca burun yollarını açmak için bol sıvı almalı, sıcak bir duş almalı ve uçucu yağları soluyarak ortamı nemlendirmelidir.
- Alerjiler
- Kronik sinüzit
- Soğuk algınlığı ve grip
- Dekonjestan grubu burun spreylerinin aşırı kullanımı
- Sapmış burun septumu
- Kuru hava
- Hormonal değişiklikler
- Burna yabancı cisim kaçması
- Yüksek tansiyon, erektil disfonksiyon, depresyon, epileptik nöbet ve diğer durumları tedavi sağlamak için kullanılan bazı ilaçlar
- Burun polipleri
- Alerjik olmayan rinit
- Mesleki astım
- Gebelik
- Respiratuar sinsityal virüsü (RSV)
- Beyin omurilik sıvı kaçağı
- Sigara dumanı
Soğuk algınlığını ne durdurur?
3 tatlı kaşığı iyotsuz tuz ve 1 tatlı kaşığı karbonatı karıştırın.
Bu karışım 3/4 litre kaynamış veya öğütülmüş suya ilave edilir ve iyice karıştırılır.
Bitmiş çözelti bir şırıngaya çekilir ve nazikçe burun deliklerine itilir.