En Uygun Kredi Veren Bankalar

En Uygun Kredi Veren Bankalar sorusunun cevabı: 2022 yılının Temmuz ayı itibariyle piyasada kullanımda olan bireysel kredilerin %56sını ihtiyaç kredileri oluşturarak en çok tercih edilen kredi türü olmuştur. İhtiyaç kredisi kullanılırken bilinmesi gereken üç önemli noktadan birisi, ihtiyaç kredisinin herhangi bir ihtiyacın giderilmesi amacıyla alınmasıdır. İkinci bir husus ise ödemelerin geciktirilmesi halinde faiz işlemesi ve kredi notunuzda düşüş meydana gelmesidir. Üçüncü önemli durum ise faiz oranlarının bankalara göre değişiklik göstermesidir. İhtiyaç kredilerine uygulanan faizlerin bankadan bankaya değişiklik gösterme nedeni ise bankaların bünyelerinde para edinme maliyetlerindeki farklılıktır. Örnek olacak olursa; diğer bankalara göre düşük faiz ile mevduat toplayan bir banka, kredi kullanıcılarına daha düşük tutarda ihtiyaç kredisi faiz oranı sunabilmektedir. Ancak piyasanın genel gidişatı bakımından ihtiyaç kredisi faizlerini etkileyen faktörler şunlardır:

  • Merkez Bankasının mevcut ayda uyguladığı faiz politikası
  • Bankaların bünyelerinde para edinme maliyetleri
  • Enflasyon oranları
  • Kredi arz talebinin dengeli olması

İhtiyaç Kredisi Nedir?

İhtiyaç kredisi, bankacılık mevzuatında tüketici kredisi olarak da isimlendirilen, kişilerin alışveriş, tatil ve tadilat gibi genel yaşam ihtiyaçları için aldıkları ve genellikle ipoteksiz olarak kullanılan bir kredi çeşididir. 16.09.2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 9811 sayılı BDDK kararı uyarınca 50 bin TL tutarına kadar olan kredi alımlarında uygulanabilecek en yüksek vade 36 ay, 50 bin TL üstü alınan kredilerde ise en yüksek vade 24 ay geri ödemeli olarak belirtilmiştir. İhtiyaç kredilerinde bankalardan çekilebilen en yüksek tutar ise 100 bin TLdir.

İhtiyaç Kredisi Nasıl Hesaplanır?

İhtiyaç kredisi hesaplanırken anapara, aylık faiz oranı, vade ve vergiler dahilinde hesaplanır. Aylık olarak ödenecek taksit bedeli belirlendikten sonra her ay için kalan anapara miktarı üzerinden aylık faiz hesaplanır. Aylık taksitte anapara, faiz, Banka Sigorta Muamele Vergisi ve Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu toplamı hesaplanır. Ayrıca kredi faiz oranları makalemizi inceleyebilirsiniz.

İhtiyaç kredisinin hesaplanmasında üç ana etken bulunuyor. Bunlar; çekilecek olan kredi tutarı, bankanın alınan krediye uyguladığı faiz oranı ve ödenecek vade sayısıdır. Kredi hesaplaması aşağıdaki adımlara göre yapılmaktadır:

  • Anapara: Çekilen ihtiyaç kredisinin toplam miktarı
  • Faiz: Çekilen krediye yönelik uygulanacak faiz oranı
  • Vade: Borcun ne kadar süre içerisinde hangi ödeme periyotlarında ödeneceği
ihtiyac-kredisi-veren-bankalar
ihtiyac-kredisi-veren-bankalar

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları

İhtiyaç veya diğer ismiyle tüketici kredisi üst limiti 100 bin TL olarak BDDK tarafından belirlenmiştir. Tüketiciler, aylık kredi geri ödemelerinin aylık hane gelirlerinin %50sini aşmayacak kadar ihtiyaç kredisi talebinde bulunabilir.

İhtiyaç kredisi faiz oranlarının belirlenmesinde aşağıdaki etkenler belirleyici olur:

  • Merkez Bankasının mevcut ayda uyguladığı faiz politikası
  • Bankaların bünyelerinde para edinme maliyetleri
  • Enflasyon oranları
  • Kredi arz talebinin dengeli olması

İhtiyaç kredisi faizlerini belirleyen etkenler, faiz oranlarının bankalara göre farklılık göstermesine neden olur. Örneğin topladığı mevduat oranı artan bir banka daha düşük faizle kredi imkanı verebilir. 

En Uygun Kredi Veren Bankalar

  • Enpara

Kredi Tutarı: 20.000 TL

Kredi Vadesi (ay): 12

Faiz Oranı: %1,53

Aylık Taksit: 1.881,04 TL

Toplam Ödeme: 22.572,48 TL

  • ING Bank (3 Ay Ertelemeli)

Kredi Tutarı: 20.000 TL

Kredi Vadesi (ay): 12

Faiz Oranı: %1,54

Aylık Taksit: 1.882,49 TL

Toplam Ödeme: 22.689,88 TL 

  • TEB (3 Ay Ertelemeli)

Kredi Tutarı: 20.000 TL

Kredi Vadesi (ay): 12

Faiz Oranı: %1,63

Aylık Taksit: 1.897,00 TL

Toplam Ödeme: 22.864,00 TL 

  • Halk Bank

Kredi Tutarı: 40.000 TL

Kredi Vadesi (ay): 36

Faiz Oranı: %1,71

Aylık Taksit: 1.582,00 TL

Toplam Ödeme: 57.176,00 TL 

  • Ziraat Bankası

Kredi Tutarı: 40.000 TL

Kredi Vadesi (ay): 36

Faiz Oranı: %1,89

Aylık Taksit: 1.638,00 TL

Toplam Ödeme: 59.163,00 TL 

Bilgiler güncel olmayabilir detayları bankalardan alınız.

Yorum yapın